Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Recept

Velikonoční mazanec bez lepku

Co by to bylo za Velikonoce bez mazance?! My ho letos zkusili trochu ozdravit a šli do varianty bez lepku. Celý jsme ho navíc ve finále pomazali naším voňavým makovým olejem a je opravdu famózní. 

Použili jsme bezlepkovou mouku z Nominalu a náš makový olej Ze Stodoly. Těsto krásně nakynulo a provoněli jsme celý dům. Mazanec byl krásně vláčný i druhý, třetí den!


Co budete na mazanec potřebovat?

  • 500 g bezlepkové mouky Nominal
  • 200 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 3 lžíce třtinového cukru nebo javorového sirupu
  • špetku soli
  • 2 vajíčka 
  • citronovou kůru
  • 60 g másla 
  • rozinky
  • 50 g plátků mandlí 
  • mandle na posypání 


Jak na to?

  1. Pokud budete pracovat s čerstvým droždím, je dobré  si v hrnku ohřát mléko, přidat lžičku cukru a rozdrobit droždí. Nechat ho vzejít a až potom přidat do mouky. Pokud budete používat sušené droždí, tento postup není potřeba.  
  2. Následně přidejte všechny ostatní suroviny a vypracujte tuhé těsto, které nechejte minimálně hodinu kynout. Potom těsto znovu prohnětejte, udělejte „bochánek“, nechejte znovu cca 20 minut kynout. Na závěr posypejte mandlemi. 
  3. Doporučujeme péct ve skleněné formě s poklopem. Tu si nejprve vymažte máslem, vložte mazanec a prvních 25 minut pečte v uzavřené formě s poklopem na 180 stupňů. Potom poklop oddělejte a dopečte dozlatova dalších 20 minut na 160 stupňů. 
  4. Upečený mazanec pomažte naším makovým olejem, který mu dodá krásnou vůni a vytvoří vláčnou kůrku. Jako bonus samozřejmě doplníte omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny a vitamín D.  

Dobrou chuť a veselé Velikonoce!

Odebírejte náš newsletter

Chcete vědět, co zrovna kutíme ve Stodole?
Přihlaste se k odběru a žádná novinka ani recept už vám neuniknou.