Co by to bylo za Velikonoce bez mazance?! My ho letos zkusili trochu ozdravit a šli do varianty bez lepku. Celý jsme ho navíc ve finále pomazali naším voňavým makovým olejem a je opravdu famózní.
Použili jsme bezlepkovou mouku z Nominalu a náš makový olej Ze Stodoly. Těsto krásně nakynulo a provoněli jsme celý dům. Mazanec byl krásně vláčný i druhý, třetí den!
Co budete na mazanec potřebovat?
- 500 g bezlepkové mouky Nominal
- 200 ml mléka
- 30 g droždí
- 3 lžíce třtinového cukru nebo javorového sirupu
- špetku soli
- 2 vajíčka
- citronovou kůru
- 60 g másla
- rozinky
- 50 g plátků mandlí
- mandle na posypání
Jak na to?
- Pokud budete pracovat s čerstvým droždím, je dobré si v hrnku ohřát mléko, přidat lžičku cukru a rozdrobit droždí. Nechat ho vzejít a až potom přidat do mouky. Pokud budete používat sušené droždí, tento postup není potřeba.
- Následně přidejte všechny ostatní suroviny a vypracujte tuhé těsto, které nechejte minimálně hodinu kynout. Potom těsto znovu prohnětejte, udělejte „bochánek“, nechejte znovu cca 20 minut kynout. Na závěr posypejte mandlemi.
- Doporučujeme péct ve skleněné formě s poklopem. Tu si nejprve vymažte máslem, vložte mazanec a prvních 25 minut pečte v uzavřené formě s poklopem na 180 stupňů. Potom poklop oddělejte a dopečte dozlatova dalších 20 minut na 160 stupňů.
- Upečený mazanec pomažte naším makovým olejem, který mu dodá krásnou vůni a vytvoří vláčnou kůrku. Jako bonus samozřejmě doplníte omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny a vitamín D.
Dobrou chuť a veselé Velikonoce!