Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Recept

Maková roláda

Už vás nebaví klasické buchty? Upečte si s námi makovou roládu. Lahodí na oko i na chuť, díky krému z mascarpone je vláčná a v kombinaci s mákem a povidly… no jednoduše se budete oblizovat až za ušima. 


SUROVINY

Těsto:

  • 3 vejce
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 40 g mletého máku Ze Stodoly
  • 60 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku

Krém:

  • 200 g smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 1 vanilkový cukr

Dále:

  • 5 lžic švestkových povidel


POSTUP

  1. Troubu zapneme na 180° C a plech (cca 35x35 cm) vyložíme papírem na pečení, na který lehce rozetřeme pár kapek oleje. Smícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a mákem.
  2. Vejce rozklepneme do mísy určené ke šlehání, přidáme cukr a ušleháme do bílé husté konzistence (zůstává stopa po metle nebo stěrce). Zlehka metličkou vmícháme moučnou směs a vlijeme na připravený plech. Uhladíme povrch a dáme péct dozlatova cca 8 minut (podle trouby, hlídáme a zkusíme špejlí).
  3. Upečený plát převrátíme na čistý papír lehce poprášený moučkovým cukrem a necháme zcela vychladnout. Ušleháme šlehačku a ručně promícháme s mascarpone a vanilkovým cukrem.
  4. Vychladlý plát potřeme nejprve povidly a poté připraveným krémem, necháme asi 2 cm od okraje volný proužek a směrem k němu stočíme pomocí papíru roládu. Zabalíme ji do papíru a dáme ztuhnout do chladu. Po odležení už stačí jen nakrájet a ochutnat.


Za recept děkujeme Marii Švarcové.



Odebírejte náš newsletter

Chcete vědět, co zrovna kutíme ve Stodole?
Přihlaste se k odběru a žádná novinka ani recept už vám neuniknou.