Už vás nebaví klasické buchty? Upečte si s námi makovou roládu. Lahodí na oko i na chuť, díky krému z mascarpone je vláčná a v kombinaci s mákem a povidly… no jednoduše se budete oblizovat až za ušima.
SUROVINY
Těsto:
- 3 vejce
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 40 g mletého máku Ze Stodoly
- 60 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
Krém:
- 200 g smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 1 vanilkový cukr
Dále:
- 5 lžic švestkových povidel
POSTUP
- Troubu zapneme na 180° C a plech (cca 35x35 cm) vyložíme papírem na pečení, na který lehce rozetřeme pár kapek oleje. Smícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a mákem.
- Vejce rozklepneme do mísy určené ke šlehání, přidáme cukr a ušleháme do bílé husté konzistence (zůstává stopa po metle nebo stěrce). Zlehka metličkou vmícháme moučnou směs a vlijeme na připravený plech. Uhladíme povrch a dáme péct dozlatova cca 8 minut (podle trouby, hlídáme a zkusíme špejlí).
- Upečený plát převrátíme na čistý papír lehce poprášený moučkovým cukrem a necháme zcela vychladnout. Ušleháme šlehačku a ručně promícháme s mascarpone a vanilkovým cukrem.
- Vychladlý plát potřeme nejprve povidly a poté připraveným krémem, necháme asi 2 cm od okraje volný proužek a směrem k němu stočíme pomocí papíru roládu. Zabalíme ji do papíru a dáme ztuhnout do chladu. Po odležení už stačí jen nakrájet a ochutnat.
Za recept děkujeme Marii Švarcové.