Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Recept

Lokše

Tentokrát jsme si pro vás připravili lokše s naším mákem a makovým olejem. Možná je znáte pod názvem laty, přesňáky nebo podešve. Proč podešev? Zřejmě proto, že nejlepší byly ještě teplé, a když chladly, začaly pomalu tuhnout, až byly jako podešev.

SUROVINY⁠:

  • 1 kg brambor 
  • hladká mouka na zahuštění – cca 200 gramů, podle potřeby přidáme
  • sůl
  • makový olej na pomazání upečených bramborových placek
  • povidla, mletý mák Ze Stodoly
  • moučkový cukr – asi 200 gramů

POSTUP⁠👩‍🍳


1. Neoloupané brambory uvaříme den předem v osolené vodě. Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto.

2. Mouku přidáváme pomalu a jen tolik, aby těsto bylo vláčné, ale zároveň se nelepilo.

3. Těsto válíme na co nejtenší placku (ideálně 1 -2 mm). Naše babička pekla patenty na plotně, my si pomůžeme suchou pánví.

4. Tu hodně rozehřejeme a placky jednu po druhé na sucho pečeme z oboru stran.

5. Upečený patent potřeme z každé strany makovým olejem Ze Stodoly, povidly a posypeme mákem, smíchaným s trochou moučkového cukru 👌🍁.

Odebírejte náš newsletter

Chcete vědět, co zrovna kutíme ve Stodole?
Přihlaste se k odběru a žádná novinka ani recept už vám neuniknou.