Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Recept

Hrášková polévka

Na zahradě to teď žije, červenají se nám třešně i jahody a ze země nám leze šťavnatá kedlubna. O svačinu máme vystaráno, ale co k obědu? V těchhle letních teplotách by to chtělo něco lehčího. Co třeba polévka ze sladkého hrášku? Dochutili jsme ji naším řepkovým olejem. Díky studenému lisování oleji zůstane oříšková chuť, proto je skvělou ingrediencí právě do krémových polévek. Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak vám chutnalo.


Suroviny

  • 400 g hrášku
  • 3 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany
  • řepkový olej - za studena lisovaný
  • hrst čerstvého tymiánu
  • sůl a pepř
  • olej na smažení
  • pečivo na krutony
  • parmezán


Postup

Na pánvi necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, na chvíli přidáme i na drobno nakrájený česnek. Přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Chvíli povaříme a přidáme zvlášť uvařené brambory nakrájené na kostky. Odstavíme z plotýnky a mixujeme tyčovým mixérem a postupně přiléváme smetanu. Až máme v hrnci hráškový krém, můžeme přihřát, pokud je potřeba. Pečivo nakrájíme na kostky a pomalu opečeme na suché pánvi. A máme hotovo! Polévku už jen na talíři posypeme nastrouhaným parmezánem, opečeným pečivem a zakápneme lžičkou řepkového oleje.


Tip

Přidejte do polévky několik lístků máty. Hrášek si s nimi rozumí a vy budete mít svěží oběd.

Odebírejte náš newsletter

Chcete vědět, co zrovna kutíme ve Stodole?
Přihlaste se k odběru a žádná novinka ani recept už vám neuniknou.