Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Recept

Bezlepkový linecký koláč s jablky

Bezlepkový linecký koláč s jablky a naším řepkovým olejem. Do tohoto tradičního podzimního koláče jsme použili bezlepkovou mouku @nominalzdravavyziva. Díky ní odlehčíte svému jídelníčku od lepku a získáte opravdu jemné těsto.

Panenský řepkový olej dal koláči krásnou žlutou barvu a lehce oříškovou chuť.

Těsto:

  • 2,5 hrnku Nominal bezlepkové mouky 
  • 100 ml řepkového oleje Ze Stodoly 
  • 100 ml kyšky
  • 10 dkg másla
  • citronová kůra 
  • 3 žloutky 
  • půl hrnku cukru


Náplň:

Povaříme jablka s trochou cukru. Jakmile změknou a pustí šťávu, přidáme 2 lžíce vanilkového pudinku s trochu mléka. Krátce vaříme.

Do koláčové formy dáme 2/3 těsta, rozetřeme náplň a nahoru dáme zbytek těsta. Klasicky se ze zbylého těsta dělají mřížky, my si to ale tentokrát zjednodušili a zbytek těsta jen rozdrobili. Bezlepkové těsto se totiž více lepí a mřížky by se dělaly špatně. Navíc stejně vše zakryjeme sněhem že 3 bílků.

Koláč pečeme 45 minut bez sněhu a poté 5 minut s navrstvenou sněhovvou pokrývkou.

Odebírejte náš newsletter

Chcete vědět, co zrovna kutíme ve Stodole?
Přihlaste se k odběru a žádná novinka ani recept už vám neuniknou.