Honzovy buchty s naším řepkovým olejem

Honzovy buchty s naším řepkovým olejem

Kdo by nemiloval nadýchané, čerstvě upečené Honzovy buchty? Nám připomínají dětství, když jsme je bez výčitek, ještě teplé, jedli jednu za druhou. Dělává je naše babička, která s námi bydlí v Jívoví. Se sklenkou mléka nemají chybu! 

Vyzkoušejte dát do těsta náš kvalitní panenský řepkový olej. Buchty budou díky jeho zlatavé barvě krásně žluté, vláčné a obohacené o cenné omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Do 180 stupňů ho můžete tepelně upravovat, tedy i do kynutých buchet je ideální.

Co budete potřebovat?

  • 500 g hladké mouky
  • 2 dcl za studena lisovaného řepkového oleje Ze Stodoly
  • 2 domácí vajíčka
  • ¼ mléka
  • 1 ks čerstvého droždí
  • Lžíce cukru krystal
  • Špetka soli
  • Povidla
  • Makovou náplň 

Jak na ně?

  1. V hrnku si ohřejeme trochu mléka, aby bylo teplé, ale ne horké. Dáme do něj trochu cukru a nadrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
  2. Mezitím si navážíme mouku, přidáme cukr, vejce, olej, špetku soli a kvásek. Vše zpracujeme nebo necháme zpracovat domácí pekárnu. Necháme kynout asi 1,5 hodiny.
  3. Rukou si rozprostřeme těsto a nařežeme na čtverečky. Doprostřed každého čtverečku dáme povidla nebo makovou náplň a zabalíme. 
  4. Připravíme si pekáček, který si vymažeme a postupně skládáme buchty. Ty si ale musíme po okrajích potřít olejem, aby se neslepily. 
  5. Nakonec buchty potřeme z vrchu vajíčkem a necháme ještě cca 15 min kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 35 minut.

NÁŠ TIP: nejlepší je péct buchty v nádobě s víkem. Prvních 20 minut s víkem a potom 15 minut bez víka. Buchty se krásně upečou aniž by se vám moc opálily z vrchu.