Makový dort bez lepku s tvarohem a jahodami

Makový dort bez lepku s tvarohem a jahodami

Bez voňavých jahod by to snad ani nebylo léto. Nenechejte si uniknout jejich právě probíhající sezónu a vyzkoušejte náš lahodný dezert. Jahody nejenže uchvátí naše chuťové pohárky, ale jsou navíc prospěšné i pro naše zdraví. Doplníte vitamíny C, B, A a minerální látky jako draslík, vápník, fosfor a železo. 

Suroviny na korpus:

  • 1 hrnek našeho máku Ze Stodoly - pomletý. Pozor! Mák melte až před použitím, aby neztratil svoji kvalitu (pomletý mák je náchylný na žluknutí, čímž získá hořkou chuť) 
  • 1 hrnek bezlepkové mouky od Nominal
  • 1/3 hrnku panenského řepkového oleje Ze Stodoly 
  • 1/2 hrnku mléka 
  • 1/3 hrnku cukru 
  • 1 farmářské vajíčko 
  • 1/2 prášku do pečiva 
  • trochu citronové kůry


Náplň:

  • 2 kostky tvarohu 
  • 2 lžíce makového oleje 
  • vanilkový cukr 
  • 3 lžíce mletého cukru 
  • čerstvé jahody 


Postup:
Všechny suroviny na těsto smícháme a dáme péct do menší dortové formy na 170 stupňů. Pozor, opravdu jen na 170 stupňů, aby za studena lisovaný řepkový olej neztratil své zdraví prospěšné látky. Pečeme asi 30 minut. 

Korpus necháme vychladnout a mezitím si smícháme suroviny na krém. Tím potřeme korpus a dáme ztuhnout na několik hodin do ledničky. Nakonec ozdobíme čerstvými jahodami.