Domácí ořechové müsli

Domácí ořechové müsli

Mysleli jsme, mysleli, až jsme müsli vymysleli! Recept není žádná věda - stačí vám na něj pár surovin a každou přidáte od oka podle chuti. Určite nesmí chybět ořechy a med. Ten máme od našich včel, které už se probouzí. Kladou vajíčka a začínají plodovat - nosí pyl z jív a z prvních jarních květin, třeba z hiacintu. Už se těšíme, až začnou kvést stromy a až si stočíme první letošní med.

Suroviny (na 2 plechy)

  • 1kg ovesných vloček
  • 200g kešu ořechů
  • 200g lískových ořechů
  • 200g vlaškých ořechů
  • 200g mandlí
  • slunečnicová semínka
  • kokosové vločky (lze vynechat)
  • 0,5 kg medu
  • 250g másla
  • 1 pytlík skořice

Postup

Rozpustíme máslo a med. Všechny suroviny pak pečlivě promícháme a rozprostřeme na pečící papír. Oba plechy dáme do vyhřáté trouby na 140-130°C (teplotu postupně snižujeme). Důležité je dát si pozor, aby se nám müsli nespálilo, a tedy nezhořklo. Proto směs musíme pravidelně promíchávat. Jakmile je müsli do růžova upečeno, vytahujeme a necháme schladnout. Vrchní plech bývá hotový dřív.

A co olej? Nezapoměli jsme na něj! Lněný olej smíchejte s jogurtem, zasypejte pořádnou dávkou müsli a přidejte rozvařená jablka se skořicí. Když to vše navrstvíme do skleničky, máme rychlý dezert třeba k nedělnímu obědu. U nás doma je to Marušky, už tradiční, poobědová dobrota! :)