Lívance s tvarohovou směsí

Lívance s tvarohovou směsí

Dlouhá (nejen) nedělní rána jsou jak stvořená pro pohodovou přípravu snídaně. Tedy, co takhle dát si lívance s tvarohovou směsí? Čím méně budou uspěchané, tím více vám budou chutnat! V tvarohu nesmí chybět ovoce, křupavé kakaové boby, ořechy a samozřejmě náš lněný olej - ten tvaroh zjemní a tak bude krásně krémový. Nejen, že si pochutnáte, ale díky bílkovinám vaše tělo lépe vstřebá všechny dobré látky, které olej obsahuje.

Suroviny

Lívance

  • 200 g hladké mouky
  • 50g cukru
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • polévková lžíce másla
  • půl kostky droždí
  • lžičku oleje na smažení

Tvarohová směs

  • 250 g měkkého nízkotučného tvarohu
  • 200 g jahod nebo 2 hrušky (podle toho, co vám zrovna roste na zahradě nebo na stromě)
  • 3 lžičky lněného oleje
  • hrst kakaových bobů a mandlí

Postup

V misce promícháme metličkou mouku s cukrem. Zvlášť si připravíme mléko, vejce, droždí a rozpuštěné máslo. Směs přilijeme k mouce, vše zvolna promícháme a těsto necháme půl hodiny nakynout přikryté utěrkou. Mezitím už si můžeme nachystat tvarohovou směs a pomalu rozehřát pánev. Na ni pak kápneme trochu oleje, osvědčilo se nám, že čím míň, tím líp. Lívance nebudou zbytečně mastně, ale krásně sametově zlaté.

Ovoce nakrájíme na malé kousky, nasekáme mandle, paličkou nadrtíme oloupané kakaové boby a vše smícháme s tvarohem. Pokud se vám zdá tvaroh příliš tuhý, přimíchejte trochu mléka. Směs schováme do ledničky a před podáváním do ní přimícháme lněný olej.

Šufánkem si na pánev přeneseme těsto, které jeho spodkem hned trochu rozetřeme. Jakmile lívance začnou dělat bubliny, můžeme otáčet. Po dosmažení si lívance promažeme tvarohovou směsí, která na nás čeká v lednici.


Tip

Pro doslazení použijte buď klasiku v podobě javorového sirupu nebo vyzkoušejte sirup rýžový. A hlavně, užijte si krásné ráno!